Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jota on harjoitettu Kiinassa jo tuhansia vuosia. Akupunktio on vakiinnuttanut asemansa hiljalleen länsimaisessa lääketieteessä ja Suomeen Akupunktio on tullut 1970-luvun alussa. Länsimaisessa lääketieteessä akupunktio perustuu mm. hermostolliseen-, verenkierrolliseen- sekä hormonaalisiin vaikutuksiin.
Länsimaisessa lääketieteessä fysioterapeuttien antama akupunktio hoito perustuu pääsääntöisesti kivun hoitoon. Valvira valvoo fysioterapeuttien akupunktiokoulutusta ja harjoittamista. Akupunktion katsotaan kuuluvan fysikaalisten hoitomuotojen piiriin.
Akupunktio ja kipu
Akupunktio poistaa kipua sekä paikallisesti että yleisesti, nostaa kipukynnystä ja rentouttaa. Akupunktion vaikutus perustuu siihen, että akupunktiopisteitä ärsytetään neulalla, mikä käynnistää keskushermoston kautta endorfiineihin perustuvan kehon oman kivunlievitys mekanismin. Kivun lievittyminen helpottaa oikeiden liikemallien uudelleen oppimista ja terapeuttista harjoittelua.
Akupunktiopisteiden valinnassa voidaan käytettää myös ns. triggeripisteitä eli kipualueella sijaitsevia kipupisteitä. Akupunktiopisteet ja neulojen määrä valitaan jokaiselle hoidettavalle yksilöllisesti. Akupunktio vaikuttaa voimakkaasti koko kehossa ja muokkaa hermostollista toimintaa. Tutkimuksissa on havaittu akupunktion aikana kehon tuottamien opioidien lisääntyvän. Opioidit ovat yhdisteitä, joita käytetään usein lääkkeinä ja kivun lievityksessä
Akupunktio fysioterapiassa
Akupunktiossa käytetään steriilejä kertakäyttöneuloja. Akupunktiohoito vaikuttaa jokaiseen hyvin yksilöllisesti, toiset reagoivat hyvin heti hyvin voimakkaasti ja toisilla vaikutus tulee viiveellä. Kehon ensimmäiset reaktiot ilmenevät n. 4 tunnin aikana hoidosta, kuitenkin vahvimmat reaktiot ilmenevät usein vasta 2-4 päivän aikana hoidon antamisesta. Hoito aktivoi kehon luonnollisesti parantavia voimia, tämä prosessi sattaa aiheuttaa mm. väsymystä, oireiden hetkellistä pahentumista, uusien oireiden ilmaantumista.
Akupunktiossa hoidon vaikutus perustuu toistoihin. Suositeltava hoitojakso on 3-5 kertaa noin kerran viikossa toteutettuna. Akupunktio voi olla osa fysioterapiaa tai sitä voidaan käyttää täysin erillisenä hoitomuotona.
Seasonal akunpunktio
Kiinalaisessa lääketieteessä akunpunktio perustuu perinteeseen. Seasonal akupunktio on yhdistelmä perinteisen länsimaalaisen lääketieteen ja kokemusperäisen ihmiskehon havainnoinnin yhdistämistä lääketieteelliseen viitekenttään. Ihmiskeho nähdään kokonaisuutena ja osana luonnon kiertokulkua. Sairaudet koetaan syntyvän kehon epätasapainosta ja niiden alkuperä pystytään erilaisten diagnoosimenetelmien ja kehon toiminnan ymmärtämisen myötä paikantamaan ja ymmärtämään tarkasti. Nämä menetelmät perustuvat joko kehon vahvistamiseen ja/tai terveyttä ja haittaavien eliminoimiseen niin, että kehon oma parantava voima saadaan aktivoitua.